Piekarnik parowy – czym wyróżnia się ta nowość?

W dzisiejszych czasach bardzo duży nacisk kładziemy na zdrowy tryb życia. Sport, dieta itp., dlatego wszystkich z nas powinien ucieszyć fakt, że na rynek polski, jak i zagraniczny wprowadzono nowe urządzenie, które pozwala na gotowanie i pieczenie bez dodatku tłuszczu. Mówię tutaj oczywiście o piekarniku parowym. Bez wątpienia jego zalety docenią osoby i smakosze, a także zwolennicy zdrowego stylu życia i osoby, które muszą przestrzegać określonej diety. Co to jest za piekarnik parowy? Na to pytanie postaram się pokrótce odpowiedzieć w tym artykule.

Źródło: pixabay.com

Otóż piekarnik parowy to urządzenie, które dopiero od niedawna pojawiło się na rynku sprzętów przeznaczonych do użytku domowego. Bez wątpienia przy jego pomocy można piec, tak jak w zwykłym piekarniku, można również gotować na parze lub wybrać pieczenie z funkcją pary. Cechą wyróżniającą to urządzenie jest właśnie łączenie funkcji tradycyjnego piekarnika z gotowaniem na parze.

Przykładowy model piekarnika parowego

Podam tutaj jeden przykład takiego piekarnika parowego. Jest to piekarnik parowy Electrolux CombiSteam DeLuxe 3 w 1 EEB8585POX z linii Inspiration. To urządzenie ma trzy unikalne programy parowe, które w obróbce potraw wykorzystują różne kombinacje pary i gorącego powietrza. Każdy z programów zapewnia inny rezultat pieczenia/gotowania.

I tak oto:

  •  Program CrispSteam jest polecany do pieczenia mięs i drobiu. Gorące powietrze sprawia, że skórka staje się apetycznie chrupiąca i złocista, a para zapewnia miękkość i soczystość mięsa  wewnątrz. Para i gorące powietrze wykorzystywane są w proporcji 25/75.
  •  Program SoftSteam jest odpowiedni do pieczenia ciast i chleba. Nadaje się także znakomicie do podgrzewania jedzenia. Wykorzystuje parę i gorące powietrze w stosunku 50/50.
  • W programie PureSteam para jest wykorzystywana w 100 %. Jest to klasyczny program do gotowania na parze. Pozwala ona zachować właściwości odżywcze, witaminy i minerały, jak również naturalny koloryt i smak składników. Co jest dodatkowym atutem tego programu? Wszechstronność i swoboda gotowania. Na parze można przygotować dosłownie wszystko, na co tylko pozwala nam wyobraźnia: mięso, drób, warzywa, owoce, kaszę ryż, makaron, kluski czy owoce morza.

Źródło: pixabay.com

Piekarnik parowy posiada wiele zalet. Potrawy przygotowane w nim maja intensywny smak. Żywność nie nasiąka olejem ani nie moczy się w wodzie. Potrawy są dietetyczne i lekkostrawne, mają dużą wartość odżywczą, nie dochodzi do straty witamin, substancji mineralnych i mikroelementów, a wszechstronność zastosowania pozwala na eksperymenty kulinarne. Przekąski, zupy, dania wegetariańskie, ryby, mięso, kluski, ryż, jarzyny i desery – to wszystko można przygotować w piekarniku parowym. Dlatego też z naprawdę warto go mieć w swojej kuchni.
A w przypadku awarii jakiegokolwiek piekarnika polecamy firmę Technikan.pl Tych specjalistów znajdziesz w większych miastach, takich jak Kraków, Warszawa, Poznań, Łódź. Sprawdź czy są też u Ciebie!
Posted in: Kuchenne AGD

Zostaw Komentarz