Jak wybrać gofrownicę?

Co to jest gofrownica, zapewne każdy o tym wie. Mimo tego przypomnę, iż gofrownica elektryczna to urządzenie kuchenne, które zaliczane jest do drobnego sprzętu AGD. Oczywiście, że bez niej w kuchni można się obyć, ale na pewno warto ją mieć. Potwierdzą to na pewno rodzice młodszych i starszych dzieci, jak również starsi domownicy, gdyż kto nie pogardzi dobrze przygotowanymi goframi. Tylko pomyślmy gofry z bitą śmietaną, owocami, dżemem i dobrym jogurtem owocowym. Same pyszności!!! Jednak, aby nasze gofry, były smaczne to oczywiście podstawą, jest dobra gofrownica. W takim razie, jaką gofrownicę wybrać? Czym się kierować decydując się na jej zakup? Na te pytania postaram się pokrótce odpowiedzieć w tym artykule.

Po pierwsze na moc gofrownicy.

Jest to najbardziej istotna cecha, na jaką, należy zwrócić uwagę, wybierając gofrownicę. Zależność jest tu bardzo prosta – im wyższa moc, tym większe prawdopodobieństwo, że płyty grzewcze osiągną odpowiednio wysoką temperaturę przy wypiekaniu gofrów. Odpowiednia temperatura jest niezbędna do osiągnięcia sukcesu tj. gofra charakteryzującego się przypieczoną, chrupką powierzchnią i miękkim, ale jednocześnie nie surowym miąższem. Wybieramy zatem gofrownicę o mocy nie mniejszej niż 800-1000W. Pamiętamy jednak o tym, że nie sama moc jest najistotniejsza, ale raczej stosunek mocy do powierzchni grzewczej gofrownicy. Zatem dla mniejszych gofrownic zupełnie wystarczające może być 800W, ale dla nieco większych 1000W to absolutne minimum.

Następną kwestią jest regulacja temperatury.

Otóż możliwość regulacji maksymalnej temperatury płyt grzewczych za pomocą regulatora jest równie bardzo ważna. Nastawianą wartość, najlepszą dla stosowanego przez nas ciasta ustalimy doświadczalnie. Regulator pozwoli także na odmianę, jeśli znudzą nam się gofry dobrze wypieczone i zapragniemy bardziej miękkich. Nie jest to jednak element niezbędny, którego brak powoduje, że gofrownica nie będzie na ogół nadawała się do użytku, ale bardzo przydatny.

Źródło: pixabay.com

Po trzecie płyty grzewcze.

Tylko z pozoru są mało istotnym elementem, jeżeli jednak zakupione urządzenie ma służyć przez dłuższy czas, warto im się bliżej przyjrzeć. Wszystkie gofrownice posiadają płyty grzewcze powleczone specjalną warstwą zapobiegającą przywieraniu ciasta. Należy zwrócić szczególną uwagę na jakość wykonania powłoki. Musi być ona równomierna bez zgrubień, zacieków, pęknięć czy innych oznak wadliwego położenia. W przeciwnym razie w ciągu użytkowania szybko nastąpi odchodzenie cienkiej powłoki od metalowych płyt i gofrownica nie będzie się nadawała do użytkowania. Ukształtowanie płyt grzewczych zapewnia wykonanie gofra o tradycyjnym kształcie prostokąta lub coraz częściej w formie serduszek. Kupując gofrownicę, należy również zwrócić uwagę na to, aby płyty grzewcze były względem siebie równoległe i żeby dobrze do siebie przylegały – w przeciwnym razie otrzymywać będziemy gofry z jednej strony cieńsze i bardzo dobrze wypieczone a z drugiej grubsze i nie zawsze właściwie dopieczone.

Ostatnią kwestią jest obudowa gofrownicy.

Należy jednak pamiętać, że wbrew pozorom nie jest to wyłącznie sprawa estetyczna. Ma również swoje bardzo praktyczne aspekty. W sklepach z drobnym sprzętem AGD spotkać można zarówno gofrownice z obudową z tworzywa sztucznego, najczęściej biały plastik, jak i z obudową wykonaną ze stali nierdzewnej. Oprócz wyglądu różnią się one także ceną. Te metalowe są droższe, chociaż z pewnością bardziej estetyczne i trwałe. Mają jednak też wady – otóż metal lepiej, przewodzi ciepło, niż tworzywo sztuczne zatem temperatura obudowy będzie nieco wyższa. Oczywiście nie może być na tyle wysoka, aby powodować oparzenia – ale z pewnością obniża to komfort samego użytkowania. Z drugiej strony gofrownice plastikowe są bardziej wrażliwe na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, a gorszej jakości tworzywa, w wyniku podwyższonej temperatury mają tendencję do zmiany barwy. Wpływa to negatywnie na estetykę wyglądu używanej gofrownicy.

Posted in: Kuchenne AGD

Zostaw Komentarz