Ergonomiczna kuchnia – czyli jaka?

Zapewne każdy się ze mną zgodzi, że funkcjonalna kuchnia to podstawa. To w niej gotujemy, pieczemy, robimy kanapki i zmywamy. Taką funkcjonalną kuchnią jest kuchnia ergonomiczna. Pewnie większość z nas spotkała się już z tym określeniem, nie wiedząc do końca co oznacza.W tym artykule postaram się pokrótce wyjaśnić co kryje się pod tym określeniem. Przedstawię też podstawowe zasady tworzenia kuchni ergonomicznej.

ergonomiczna kuchnia

Źródło: pixabay.com

W urządzaniu takiej kuchni bardzo ważne jest, aby przestrzegać określonych zasad. Dotyczą one m.in. ustawienia mebli kuchennych i sprzętu AGD. Podczas przygotowania posiłku poszczególne czynności wykonujemy w określonej kolejności. Dlatego biorąc to pod uwagą, kuchnię śmiało można podzielić na cztery strefy.

I STREFY ROBOCZE CZYLI WIELKA CZWÓRKA:

a) Przechowywanie żywności i naczyń

W tej strefie koniecznie powinna znaleźć się lodówka, szafki na suchą żywność, a także blat lub stół, by móc położyć zakupy tuż przed rozpakowaniem.

b) Wstępna obróbka i zmywanie

Podstawowym i najważniejszym urządzeniem jest tutaj zlewozmywak, dobrze by było, aby tuż przy nim stał kosz na śmieci. W strefie tej powinna również znaleźć się zmywarka.

c) Przygotowywanie posiłku

Tutaj najważniejszą rolę odgrywa blat roboczy, bezpośrednio sąsiadujący ze zlewozmywakiem. Całkiem dobre warunki zapewni nam powierzchnia około 90 cm szerokości oraz 60 cm głębokości. Warto byłoby też powiesić nad blatem roboczym półki lub szafki, do których włożymy przyprawy, naczynia oraz mały sprzęt AGD. Pamiętajmy także o tym, aby w zasięgu naszej ręki był kontakt elektryczny, by zadbać o dobre oświetlenie punktowe.

d) Gotowanie

W strefie tej umieszczamy płytę grzejną z okapem, piekarnik i mikrofalówkę. Płytę coraz częściej montuje się z blatem kuchennym, ale można ją nieco obniżyć.

ergonomiczna kuchnia

Źródło: pixabay.com

II WYGODNA PRACA W TRÓJKĄCIE

Prawidłowe rozmieszczenie kuchennych stref znacznie ułatwia nam pracę. Pomocna w tym będzie zasada trójkąta roboczego. Tzn? Typowy trójkąt powinien powstać po połączeniu wierzchołków, które tworzą najważniejsze urządzenia w kuchni. Są nimi m.in. lodówka, zlewozmywak, płyta grzejna. Tę zasadę śmiało można zastosować zarówno w zabudowie dwurzędowej, jak i w kształcie litery „L” lub „U”.

III DOBRA WYSOKOŚĆ

Pamiętajmy o tym, że blat zamontowany na odpowiednią wysokość pozwoli nam zachować prawidłową postawę podczas przygotowywania posiłku. Oczywiście wysokość ta zależy wprawdzie od wzrostu pracującej w kuchni osoby, jednak przyjmuje się, że blat powinien znajdować się 10 – 15 cm poniżej naszych łokci.

Na zakończenie tego artykułu dodam tylko, iż najbliżej wejścia do kuchni zaplanujmy strefę przechowywania żywności, aby nie przenosić ciężkich zakupów przez całe pomieszczenie. Następnie powinna być strefa mycia itd.

Posted in: Kuchenne AGD

Zostaw Komentarz