6 znanych produktów zakazanych w lodówce

Codzienna rutyna nas gubi. Odruchowo wkładamy do lodówki co popadnie. A nie wszystko powinno się w niej znaleźć, ponieważ niektóre produkty nie lubią zimnej temperatury. Sprawdź, czy też popełniasz te błędy.

Produkty, które nie lubią zimna:

Banany – Przechowywanie ich w lodówce to zły pomysł. Przez to skórka banana szybko ciemnieje oraz owoce tracą cenne witaminy. Dodatkowo to pozbawia ich fajnej konsystencji. Banany niedojrzałe, włożone do lodówki mogą mieć zakłócony proces dojrzewania, który już się nie wznowi. Jeśli chcemy przedłużyć ich przydatność do spożycia, wystarczy, że końcówki owiniemy folią. To spowolni proces dojrzewania.

banany

Pomidory – chłód w lodówce przyspiesza psucie się pomidorów. Najlepsza temperatura dla pomidorów to 10 – 13 stopni Celsjusza. Pomidory najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Lodówka zdecydowanie do tego się nie nadaje. Dodatkowo takie pomidory tracą swoje walory smakowe.

Papryka – bez względu na jej gatunek, również nie przechowujemy jej w lodówce. To także przyspiesza psucie się warzywa. Tak samo jak w przypadku pomidorów. Paprykę powinniśmy przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, najlepiej zapakowane w papierową torbę.

papryka

Ziemniaki – niska temperatura to zabójstwo dla skrobi. W wyniku czego ziemniaki tracą na smaku, stają się słodsze i bardziej piaszczyste. Najlepiej przechowywać je w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. W tym świetnie sprawdza się piwnica.

Jabłka – również nie mogą stać w lodówce. Przez zimną temperaturę tracą swój aromat i smak.

Miód – W lodówce szybko się krystalizuje. Miód najlepiej przechowywać w temperaturze od 8 do 16 stopni. Najlepsze do tego są zacienione miejsca. Co ważne, miód szybko pochłania zapachy, dlatego nie przechowujmy go wraz z produktami o mocnym aromacie.

Posted in: Kuchenne AGD

Zostaw Komentarz